Rdeče kolo Amsterdama

h1 7.06.2012 ob 16:19

Takole bom začela tale post: Amsterdam je bil nepozaben. 4 dni tega prelepega, povsem edinstvenega mesta, mi bodo ostali še dolgo v posebnem spominu. V teh dneh sem odkrila veliko o sebi in kaj vse zmorem. Razrezano mesto z rečno strugo sem doživela na pravi domačin – vozila sem se s kolesom in se ga „zabakala“ kot se temu zdaj reče.

Vse se je začelo v četrtek, 31. maja, ko je letalo iz Berlina do Amsterdama imelo 3 ure zamude. Pisana druščina željna dogodivščin si je zato privoščila nekaj duty-free penin, da je čas tekel prijetneje. Bili smo štirje Slovenci, dva Američana in en Brazilec. Seveda mi ni potrebno poudarjati, da kar se zgodi v Amsterdamu, ostane v Amsterdamu, a nekj utrinkov si vseeno želim deliti z vami.

 1. Coffeeshops :) Nima si smisla zatiskati oči, zakaj mladi tako radi obiskujejo Amsterdam. Ne zaradi arhitekturnih posebnosti zidanja hiš in mostov, temveč legalizirani travi. S puncama smo že prvi večer pojedle čokoladno slaščico s posebnim dodatkom, a vse kar smo doživele, so bile zadovoljne brbončice, saj je bil Brownie resnično okusen. V naslednjih dneh smo zavihale rokave in tudi pljučam privoščile nekaj opojnih hlapov.
 1. Red light district:) To pa je bilo doživetje. Večerni sprehod po ulici z izložbami, v katerih stojijo lušna mlada dekleta v izivalnem spodnjem perilu in mežikajo ter trkajo mimoidočim moškim. Običajna cena za usluge je 50 eurov in vse poteka s kondomom. Dekleta so izredno organizina – v svoji sobi imajo vse kar potrebujejo – od postelje do kopalnice. Veliko izložb je bilo zagrnjenih z rdečo zaveso, to je pomenilo, da je dekle v akciji. Vsem moškim nasvet: če si želite izkušnjo s prostitutko, je Amsterdam pravo mesto za vas, saj so dekleta resnično prijetnega videza, pod zdravniško kontrolo in recimo temu na nivoju. Žal pa za dekleta ne morem trditi enako. Punce, modra četrt, to je tam, kjer naj bi se prodajali moški, je namenjena moškim. V izložbah z modrimi lučkami so nampreč stali tranvestiti. Lahko si predstavljate naše veliko razočaranje.
 2. Kolesa :) Toliko koles na kupu jaz še v življenju nisem videla. Ni bilo ulice brez kolesa, zato smo si tudi me privoščile to prevozno sredstvo. Za en dan smo za 10 evrov najele kolo. Sprva se skoraj nisem znala peljati, saj so drugačna od naših, a proti večeru sem bila že mojstrica amsterdamskega kolesarjenja.

Poleg teh treh pomembnih faktorjev naj omenim še njihovo hrano. Življenje v Amsterdamu je zelo drago. Najemnine stanovanj le redko padejo pod 1000 evrov za mesec. Hrana v restavracijah je pribljižno za tretino dražja kot v Nemčiji ali Sloveniji, a vseeno smo poizkusile veliko različnih jedi. Seveda tudi njihove posebne mini palačinkice znane pod imenom Poffertjes.

Obiskali smo tudi Heineken muzej in tam postali stokovnjaki za piva.

V Amsterdamu pa se je zgodila še ena posebna stvar. Že ob prvem zajtrku je do nas stopil mladi mož in nas ogovoril v slovenščini. Kako je svet majhen. Pred nami je stal Slovenec, ki se je pred letom in pol preselil tja. Takoj smo se zapletli v pogovore in se povezali, saj smo čutili skupno povezavo. A to ne delajo vsi narodi. Američana in Brazilec niso izmenjali niti besede s svojimi ljudstvi, ki so bili na vsakem koraku Amsterdama. Včasih je resnično dobro, da živiš v majhni državi z malo prebivalci. Kjerkoli se srečamo, smo se veseli, smo bolj povezani.

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Rdeče kolo Amsterdama”

 1. Žalostno, da naša zaostala država ne legalizira marihuane in prostitucije.

  Vsaj sto milijonov davkov bi kapnilo v proračun, marihuane in prostitucije pa ne bi bilo nič več kot jo je že danes le bolj pregledno bi bilo vse skupaj.


 2. glede rdečih lučk, tiste prijetne punce v izložbah baje ni možno najeti, ker je zaposlena samo za izložbo, torej je neke vrste reklama za….

  No to je rekel vodič, ko sem sama bila na ogledu Amsterdama.


 3. Vsako prostitutko lahko najameš, če te ona povabi k sebi s trkom ob steklo. Ampak tam je sistem tak, da stopiš ti notri v njeno izložbo in potem ona zagrne zaveso in pride do kupčije.


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !